Google detecta la grip amb dues setmanes d’antelació

Google no és tan sols un buscador sinó que també és sinònim de moltes altres coses com ara de mapes, gmail, publicitat (Ad Words), iGoogle i un llarg etcètera d’aplicacions que es poden consultar en aquest enllaç. Entre aquesta llarga llista, hi ha un producte que crida força l’atenció, sobretot si tenim en compte l’actualitat del moment. Es tracta del Google Flu Trends, una aplicació que utilitza les dades que s’obtenen de les cerques fetes a Google per tal de realitzar “càlculs aproximats de l’activitat actual de la grip a tot el món”.

Segons dades de Google, cada setmana milions d’internautes busquen informació sanitària a la xarxa. Lògicament, quan és temps d’al·lèrgies aquesta està molt relacionada amb les al·lèrgies; quan és estiu, amb les cremades a la pell i, quan és temporada de grip, amb la grip. Fins aquí, tot ens resulta força trivial, però com es passa d’aquestes meres dades quantitatives a realitzar una previsió sobre la grip a escala mundial?

Després d’anys d’estudi i de proves en diferents estats dels Estats Units, Google ha descobert que existeix “una estreta relació entre el número de persones que realitzen cerques relacionades amb la grip i les persones que realment pateixen símptomes gripals”. Així doncs, el total de la freqüència de consultes permet estimar en quina mesura està present la grip en diferents zones del món. Malgrat tot, cal destacar que les dades no s’utilitzen directament sinó que es treballa mitjançant un patró que també té en compte que hi ha persones sanes que busquen informació relacionada amb la grip.

Tanmateix, el Google Flu Trends va molt més enllà de satisfer la curiositat d’alguns perquè tal i com s’ha demostrat empíricament i en diverses ocasions que els resultats dels estudis fets per Google i els resultats dels estudis elaborats per les agències de salut són pràcticament idèntics. Però, això no és tot. Google també obté l’estimació del nivell de grip que hi ha en una determinada zona amb una o dues setmanes d’antelació a la publicació dels resultats oficials. Això comporta que, en cas que s’acabi de certificar la validesa del sistema, aquest decalatge de 7-14 dies que actualment es perd permetria detectar aviat els brots de grip la qual cosa permetria als professionals tenir una major capacitat preventiva i de resposta a la grip.

Aquí us deixo un vídeo que explica breument el funcionament del Google Flu Trends. També es possible trobar més informació a la seva pròpia pàgina web www.google.org/flutrends o a l’article “Detecting influenza epidemics using search engine query data” publicat a la revista Nature el febrer del 2009 al qual es pot accedir a través de la mateixa web del Google Flu Trends.

One response to “Google detecta la grip amb dues setmanes d’antelació

  1. Al•lucinant! Sembla que en aquesta època de canvis i revolucions digitals constants ja no ens pugui sorprendre res, però jo em continuo quedant amb la boca ben oberta!
    Aquesta nova eina de Google, no només demostra la seva creativitat i enginy, demostra la seva influència, el pes que representa a la societat dels nostres dies. És a dir, segons Google Flu Trends, els seus resultats d’incidència de la Grip, són els que, en un plaç de 7-14 dies, apareixen a la publicació dels resultats oficials. Aquest fet demostra la gran cobertura que Google posseeix internacionalment. Així podem afirmar que Google coneix les tendències de la societat, sap què està de moda, què és el que ens preocupa, què és el que ens interessa, gairebé podríem dir que Google ens coneix millor que ningú.
    Enhorabona pel blog! 😀

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s