La web semàntica

(Basat en l’article “La web semántica” de Pablo Castells)

web semantica

Avui en dia, utilitzem les webs diàriament i Internet ja no només és equiparable als mitjans tradicionals (ràdio, televisió, premsa) sinó que, fins i tot, els supera en alguns aspectes com ara la flexibilitat i els baixos costos de producció i “emissió”. Tot i així, Internet no ha estat sempre així. La web ha anat evolucionant continuament des de que va ser presentada per primera vegada l’any 1989 de la mà de Tim Berners-Lee. Aquesta es va presentar al món sencer el 1993 amb el primer navegador de domini públic, el Mosaic, pel qual els usuaris ja van quedar maravellats de “la facilitat amb la que es podien integrar textos i gràfics i saltar d’un punt a un altre del món de la mateixa interfície, i l’extrema senzillesa per a contribuir continguts a una web mundial”. Un any més tard, els creadors de Mosaic desenvolupen Netscape, un navegador millorat que va impulsar definitivament la propagació de la web.

La web, a part de diverses millores en navegadors i llenguatges, al llarg dels anys també ha anat creixent en volum. Es calcula que el 2001 la web superficial (a la qual tots tenim accés) ja contenia un volum d’informació equivalent a uns 14-28 milions de llibres, mentre que s’estima que la web profunda (conté continguts no directament accessibles) ja ha superat el volum total d’informació impresa que existeix en tot el món! Tot això ha revolucionat la manera de treballar, de comunicar-nos i de dur a terme activitats quotidianes que actualment ja podem fer de forma còmoda i ràpida sense moure’ns de casa.

Malgrat tot, la web encara ha de superar una assignatura pendent, la falta de capacitat per a entendre i expressar significats. En d’altres paraules, ha de desenvolupar-se la web semàntica que ja promovia Berners-Lee a finals dels 90 per tal de construir “una web més cohesionada on sigui encara més fàcil localitzar, compartir i integrar informació i serveis”. A diferència de la web actual formada per nodes i hiperenllaços indiferenciats, la web semàntica estaria formada per una “xarxa de nodes tipificats que estarien interconnectats mitjançant classes i relacions” definides a través d’una jerarquia. És fonamental que aquesta jerarquia sigui compartida pels diversos autors de manera que els sigui possible treballar eficaçment de forma autònoma.

Les aplicacions que s’estan duent a terme per a treballar amb la web semàntica estan basades en els llenguatges RDFOWL o similars; tanmateix, com que escriure amb aquest tipus de llenguatges resulta molt difícil, s’han desenvolupat entorns gràfics com, per exemple, Protegé. Aquests permeten visualitzar i crear jerarquies a través d’uns menús, botons, quadres de diàleg i representacions gràfiques senzilles d’utilitzar i menys propenses a errors.

Tot això, però, a la majoria ens sona molt extrany i fora d’abast i ens interessen més els temes pragmàtics: com accedirem els usuaris a la web semàntica? Com es durà a terme la transició de la web actual a la semàntica? Segons diuen els experts, per tal que es pugui fer la transició d’una a l’altra exitosament, és fonamental que, com a mínim al principi, existeixi una compatibilitat amb la tecnologia actual. Una possible solució seria la de mantenir el llenguatge HTML o algun altre d’igualment compatible amb els navegadors actuals per tal d’utilitzar-los com a vehicle de comunicació amb l’usuari. Aquesta associació entre la web semàntica i l’HTML es pot establir de diferents maneres:

  1. Conservant els documents actuals i creant instàncies associades vinculades amb aquests els documents (és viable quan hi ha una gran quantitat de material antic).
  2. Generar pàgines web a partir de jerarquies de conceptes, atributs i relacions (és factible quan els documents antics ja s’estaven generant automàticament)

A data d’avui, tot i que els resultats obtinguts són encara força preliminars, ja s’ha avançat molt amb les eines, estàndards i la infraestructura necessària per a convertir la web semàntica en una realitat. Tot i així, encara cal avançar creant més tecnologia i infraestructura així com desenvolupant accions reals que posin en pràctica els principis de la web semàntica per tal que aquesta s’acabi convertint en una realitat.

Us deixo un vídeo que explica l’evolució de la web des de la versió 1.0 fins a la 3.0

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s