Els blogs: llibertat d’expressió?

La xarxa, a banda de milers de noves possibilitats, també ha suposat una certa democratització en la transmissió d’opinió. Així doncs, tots els internautes poden disposar no només d’un espai, els blogs, per a dir-hi la seva, sinó també d’un públic fidel que segueixi les seves actualitzacions. No obstant, és cert que el fet d’estar mundialment connectats també ha facilitat el fet de poder trobar opinions contràries a les nostres. Malgrat que aquesta situació ens pot semblar inicialment enriquidora, el simple fet d’expressar lliurement l’opinió sobre determinats temes, s’ha convertit en una font de problemes per a alguns blocaires que han estat empresonats, amenaçats o assassinats.

En aquest sentit, el blog Global Voices Advocracy ha activat una pàgina web, Threatened Voices, en la qual es recullen tots els casos d’amenaça, arrest, assassinat o desaparició de blocaires que es coneixen des del 2000 fins avui en dia. En la pàgina d’inici, la web mostra un mapa que indica, per països i amb cercles vermells, tots els casos que s’han donat des del 2000. Cal destacar, que la mida dels cercles mostra el nombre de casos documetats en aquell país, així doncs, a major mida, més persecucions. A data d’avui, el país amb més persecució de blocaires és la Xina amb trenta-quatre casos, seguit d’Egipte amb vint-i-vuit i d’Iran amb vint-i-tres.

D’altra banda, col·locada sota el mapa també hi ha una línia de temps que permet situar-nos en un moment determinat entre el 2000 i el 2009 i comprovar quan es van donar cadascun dels 191 casos que ja hi ha documentats. A més, sobre cada cas es facilita informació sobre el propi blocaire, sobre quin és el seu estat actual, sobre què va passar, quina és l’adreça del seu blog, etc. així com links a notícies publicades recentment sobre el tema i a webs de campanyes que lluiten per la seva llibertat.

Tenint en compte que ens trobem en ple segle XXI, costa de creure que encara es tolerin aquests atacs contra la llibertat d’expressió. Tanmateix, “el secretisme que envolta aquests casos, la mateixa (in)definició de blocaire i els límits de l’opinió són factors que no ajuden a denunciar aquests abusos” (Les veus perseguides, Presència). Per aquest motiu, Threatened Voices també ofereix consells sobre com dur a terme campanyes de denúncia a través d’Internet mitjançant Blog for a cause!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s